Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stávka 27. 11. 2023

21. 11. 2023

Vážení rodiče,

organizace ZŠ a MŠ Lázně Toušeň se v pondělí 27. 11. plně zapojí do stávky, a to jak zaměstnanci školy, školky, tak i jídelny. Tento den budou všechny budovy zavřené a stávkující budou pracovat „zadarmo“. Vyhlašuji tedy přerušení provozu školy na pondělí 27. 11.

Nestávkujeme proto, že plat učitelů nedosáhne zákonem stanovených 130 %, jak se všude píše. Stávkujme proto, že v rozpočtu školství chybí prostředky na všechna níže zmiňovaná opatření. Navíc až prezident podepíše Konsolidační balíček navržený vládou ČR a schválený oběma komorami parlamentu, bude to mít na celé školství katastrofální dopad, který se samozřejmě dotkne i naší školy. Dobře rozumíme aktuální ekonomické situaci, ale šetřit na vzdělání našich a vašich dětí nám přijde jako extrémně krátkozraké. Tato vláda jde proti schválenému programovému prohlášení, kde je jasně uvedeno, že školství je její prioritou.

  1. Dojde ke snížení platů nepedagogů (kuchařky, uklízečky, školnice, hospodářka) – tyto profese už tak mají velmi nízké platy, které jim budou od ledna 2024 ještě sníženy o další 2 %. Samozřejmě mají příplatky, které sanuji z platů pedagogických pracovníků, abych provoz školy a školního stravování udržela v chodu. A to ještě nevíme, zda nám už tak nízký počet nepedagogických pracovníků ještě nesníží, protože ve státním rozpočtu nejsou na všechny vyčleněné peníze. Stejně tak se o 2 % mají snížit platy asistentkám a vychovatelkám ve školní družině.
  2. Od příštího školního roku by mělo dojít ke snížení PH max, což je počet hodin, které škola odučí a dostane zaplacené od státu, v naší malé škole by to znamenalo zrušit veškeré půlené hodiny anglického jazyka a při výuce počítačů by děti seděly po dvou u jednoho počítače, protože samozřejmě nezajistím ihned finance na dovybavení učebny IT počítači pro všechny děti. A to vše při povinném zvýšení hodin výuky IT podle nového RVP. V půlených hodinách jsme se mohli dětem věnovat individuálněji, což se samozřejmě odrazí na kvalitě výuky.
  3. Nemocenská – dříve se platila z „hromádky“ ONIV, nyní se bude proplácet z platu zaměstnanců, čímž dojde k dalšímu snížené nenárokových složek platu všech zaměstnanců.
  4. ONIV = ostatní neinvestiční výdaje, v této kapitole dojde také ke snížení, což bude mít negativní dopad na další vzdělávání pracovníků školy, omezí se nákup učebnic, pomůcek a licencí k programům.
  5. Od roku 2025 je v návrhu snížení počtů asistentů pedagoga na školách při současném zachování počtu dětí s podpůrnými opatřeními, a to o cca 50 %. Toto opatření patrně bude největším zásahem do fungování školy i školky.

 

Prosím, abyste pochopili naši situaci, nebereme si vaše děti jako rukojmí, dlouho jsme byli potichu, ale je načase se ozvat, že takto razantní zásah do fungování škol nebude dobrý a že stát by měl i v době krize jasně říct, jaké jsou jeho priority.

 

Pokud by na poslední chvíli došlo k razantním změnám ve prospěch škol, jsme připraveni stávku odvolat.

 

Daniela Švejdová a kolektiv zaměstnanců ZŠ a MŠ Lázně Toušeň